És ben sabut que als antics sards es va costar molt i foren reticents a abandonar els ritus de caràcter màgic i mistèric a favor de la fe cristiana. Així Gregori El Magne, pontífex entre el 590 i el 604, en les seues cartes als bisbes sards feia continus requeriments a la necessitat d'un esforç més incisiu per a la conversió, en particular de la població de la Sardenya central, que veneraven pedres i dimonis. Quan es va convertir Ospitone, un dels més influents caps de la Barbaria -regió muntanyosa i salvatge de l'illa- alguna cosa va canviar. Encara hui podem vore l'empremta pagana en els cultes i ritus tradicionals. Tot açò ens serveix per a introduir la diversitat i especificitat de la segona illa més gran del mediterrani amb la resta d'Itàlia. Moltes esglésies tenen com fonament nurags i tombes "dels gegants". Hem dissenyat un viatge al voltant d'aquesta illa tan desconeguda fora dels circuits de sol i platges- també fabuloses- per descobrir un ingent, secret i únic patrimoni cultural i arquitectònic al voltant de les esglésies romàniques i gòtiques, tant d'influència italiana com catalana. A més descobrint els paisatges màgics que ens regala una illa plena de la vida mediterrània.
Ens acompanyarà:
El preu d'aquest viatge és de 2190 € + 115 € de taxes
Concentració a les 07.00 del matí a Nuevo Centro (Antic Expohotel). Sortirem amb el nostre bus a l’aeroport del Prat. Vol directe Barcelona-Càller. Nit a Càller. Sopar.
Començarem el nostre viatge visitant la capital d'aquesta gran illa mediterrània: Càller/ Cagliari. Habitada des d'època neolítica, fou fundada pels fenicis vers el s. VII aC. Va ser un centre comercial important sota els cartaginesos (han estat descobertes prop de la ciutat importants necròpolis feniciopúniques). Des de la conquesta romana (després del 238 aC) es convertí en la ciutat principal de l'illa, amb el nom de Caralis; d'aquesta època es conserva un amfiteatre. Fins a l'any 1766 l'escut de la ciutat va ser les quatre barres, senyal de la corona d'Aragó. Dedicarem el dia a descobrir-la: el barri del Castell amb la catedral del segle XIII, on es troba el cenotafi de Martí el Jove, va ser molt reformada al s. XVII. La Torre de l'elefant, el bastió St. Remy, l'amfiteatre, les esglésies barroques, el barri mariner, etc. Nit a Càller.
La reserva natural de la Giara di Gesturi és un dels espais naturals més bonics i impressionants de Sardenya. El seu nom prové del llatí ghiaia –que significa altiplà boscós- , i és de natura basàltica amb unes 4.400 hectàrees. A més dels boscos de sureres, roures i alzines hi ha altres hàbitats on viuen en estat salvatge els famosos cavalls de la Giara, peculiars per la seua grandària, més xicoteta de l'habitual. Farem un passeig –dificultat baixa amb poc desnivell- per la zona. Després visitarem el complex nuràgic Su Nuraxi de Barumini, construït sobre els segles XV al XIII aC, sent un dels millors de l'illa amb un magnífic estat de conservació. Unesco- l'església de Sant Gregori a Sardara és un dels més representatius en el transit del romànic al gòtic-italià. A la vesprada arribarem a Oristany on tindrem l'hotel. Sopar.
Un recorregut al voltant d'Oristany ens portarà a gaudir les xicotetes joies que amaga el territori. Seu de l'antic regne d'Arbòria va ser conquerida per la Corona d'Aragó al segle XV. Visitarem entre d'altres les esglésies romàniques de San Lussorio, d'estil romànic-pisà i edificada en el mateix lloc on es va martiritzar al sant al segle IV. L'església san Pietro de Zuri, també romànica majoritàriament i una de les poques al món signades pel seu constructor. Oristany, la capital de la comarca ens oferirà un passeig per vore les principals atraccions de la ciutat com la plaça Roma amb la torre de San Cristòfor, la plaça Arbòria o el duomo. Als afores de la ciutat la bellíssima església de Santa Giusta és una severa i grandiosa construcció romànica del segle XII. Nit a Oristany.
A la desembocadura del riu Temo, l'únic navegable a Sardenya es troba la ciutat de Bosa. És sabut que el lloc el qual ocupa estigué poblat des de temps remots. Els fenicis, romans, bizantins, etc. anaren succeint-se en el control de la ciutat. Durant els segles del IX al XIII va ser independent fins a l'arribada dels catalans/aragonesos. La monarquia Hispana fortificà les costes davant el perill barbaresc. De tots aquests períodes ha conservat amb la seua arquitectura i barris populars un record viu que descobrirem el dia de hui. El Castell de Serravalle construït pels genovesos Malaspina, amb la capella "afrescatta" de l'època catalana/aragonesa i l'església de Sant Pere, romànica i gòtica de caràcter borgonyó són els principals monuments. El "rione Sa Costa", d'origen medieval amb els carrerons plens d'encant o el barri de Sas Conzas vora el riu seran llocs dels quals gaudirem plenament. Nit a l'alguer. Sopar.
Una antiga fortalesa cara el mar límpid de la costa occidental sarda, bastió del domini de la Corona d'Aragó a la Sardenya, repoblada per catalans al segle XIV, llengua que encara parla part de la població. L'Alguer és una bellíssima ciutat marinera. La visitarem recorrent places, carrers, carrerons, muralles i les torres que la protegeixen. La ciutat vella hi ha mantingut un sabor autèntic. Les esglésies de Sant Francesc del segle XIV al XV i la catedral, obra tardo-gòtica catalana són de visita obligatòria. El Cap de la Caça o Capo Caccia és un esperó calcari de gran altura a l'oest de la ciutat, una vegada passat el port del Comte, les seues vistes són d'una gran majestuositat. Visitarem l'àrea a la vesprada. Temps lliure a l'Alguer. Nit a l'Alguer.
Durant el període medieval anomenat Judiciari en què l'illa es dividia en diversos regnes semi independents, un dels més actius i rics va ser el Logudoro. Ens endinsarem en aquests paisatges màgics i rurals on destacarem les visites a les fantàstiques esglésies medievals. En són tantes que hem fet un recull d'algunes d'elles, totes encantadores. La principal és Sta. Trinità di Saccargia, d'estil romànic-pisà i que construïda al segle XII va ser part d'un monestir camaldulenc. És admirable la seua decoració. Santa Maria del Regno, romànica-pisana com l'anterior però amb gran influència llombarda. San Antioco de Bisarcio, amb pòrtic d'estil borgonyó. Castelsardo es deia Castelgenovese i després castelaragonese, dinarem en la ciutat amb vista al mediterrani. Acabarem la jornada detenint-nos en San Gavino, una de les esglésies romàniques més espectaculars de Sardenya. Nit a l’Alguer. Sopar.
L'illa de l'Asinara i la zona marítima que l'envolta formen un parc nacional totalment protegit. En establir-se en el passat un llatzeret va ser abandonada fins al segle XX. Aquesta illa conserva un hàbitat preservat que descobrirem en una excursió en vaixell primer i després en cotxes on gaudirem d'un dia amb contacte en la natura prístina d'aquesta fabulosa illa veient en el vessant occidental els penya-segats i en l'oriental cales verges on podrem fer un bany en les seues aigües nítides. Dinar inclòs. En acabar tornarem a l'Alguer i temps lliure. Nit a l’Alguer
San Pietro di Sorres està entre els llocs més destacables del romànic en Sardenya. L'església va ser catedral tenint dues etapes en la seua construcció entre finals del segle XI i finals del segle XII. Després visitarem la ciutat de Tharros, ubicada a l'extremitat meridional de la península de Sinis, fundada a la fi del segle VIII aC de fenicis en un àrea ja freqüentada en època nuràgica. El cap de Sant Marc dibuixa la punta de la península de Sinis, lloc fabulós per contemplar la mediterrània amb la seua esplendor. Dinar a Tharros. Nit a Càller/Cagliari.
Vol directe de matí Càller-Barcelona. Trasllat amb bus de l’aeroport del Prat a València.